Het woningtekort in Nederland is een urgent maatschappelijk probleem. Starters hebben moeite om een woning te vinden, terwijl ouderen vaak te groot wonen. De doorstroming bevorderen kan voor beide groepen positief uitpakken. In dit blog laten we de mogelijkheden zien voor de 65-plusser.
Veel 65-plussers met een woning hebben de afgelopen jaren hun vermogen flink zien groeien. Grote kans dat het huis op papier meer waard is geworden. Nu is de vraag: hoe ga je hiermee om? Is dit het moment om te verhuizen naar een levensloopbestendige woning of kies je ervoor om je huidige woning te verbouwen? Meer weten over wat er allemaal bij levensloopbestendig wonen komt kijken, lees ons blog: “Levensloopbestendig wonen in 8 stappen”.
Liever blijven wonen?
Uit onderzoek blijkt dat 45% van deze doelgroep denkt meer dan een ton aan overwaarde te hebben. Als je besluit om zo lang mogelijk in je huidige woning te blijven wonen, is het verstandig om deze levensloopbestendig te maken. Denk aan een geheel gelijkvloerse leefruimte, met dus een badkamer en slaapkamer beneden. De overwaarde van de woning kan prima ingezet worden om deze verbouwing te financieren. Je kan overwegen om een “opeethypotheek” af te sluiten. Een opeethypotheek is een middel om je overwaarde op te nemen, zonder je woning te verkopen. Dit geld kan vervolgens gebruikt worden om de woning levensloopbestendig te maken of juist als extra inkomen. Houd er wel rekening mee dat hierdoor de maandlasten omhoog zullen gaan. Meer weten over wat er exact allemaal mogelijk is met je overwaarde, lees ons blog: “Hoe ga je om met overwaarde?”.
Alles over verhuizen naar een levensloopbestendige woning
Het verhuizen naar een levensloopbestendige woning brengt daarentegen ook voordelen met zich mee. Echter is het woningtekort hier ook voelbaar. Volgens ABF Research loopt dit tekort alleen maar verder op de aankomende jaren, zie onderstaande grafiek. Het onderzoeksinstituut voorspelt dat we in 2025 over de 400.000 woningen tekort komen. Dit maakt het niet makkelijk om een geschikte levensloopbestendige woning te vinden. Het blijkt dat lang niet alle woningen onder de benaming “levensloopbestendige woning” worden aangeboden. Zoek daarom ook op termen als “appartement” of “gelijkvloers”. Een andere tip: stel een lijst met prioriteiten op waaraan de woning moet voldoen om ook op latere leeftijd nog zelfstandig te kunnen wonen.