Geen uitstel van het nieuwe energielabel: maak vóór 1 januari nog gebruik van de oude regeling! Je hebt nog:
Op 12 oktober 2020 stelde minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) dat zij niet van plan is het duurdere energielabel voor woningen uit te stellen. De Tweede Kamer had om uitstel gevraagd. Het nieuwe energielabel is duurder dan het huidige label, en de toegevoegde waarde van het nieuwe label is niet duidelijk, vindt de Kamer. De minister stelt echter dat het nieuwe energielabel nodig is om aan Europese richtlijnen te voldoen en voert het nieuwe label in per 1 januari 2021.
In ons bericht van 8 april 2020 legden we al uit wat het nieuwe energielabel inhoudt. We gaven toen het advies, en dat doen we nu opnieuw, om nog dit jaar een label aan te vragen en gebruik te maken van de oude regeling!
Waarom een energielabel?
Alle huiseigenaren hebben in 2015 een voorlopig energielabel gekregen. Het label voor jouw woning kun je hier terugvinden. Het energielabel zegt iets over de energiezuinigheid van een huis en wat je kunt doen om je woning energiezuiniger te maken. Bijvoorbeeld dak isoleren of isolerend glas plaatsen. Klasse A is groen: zeer zuinig en dus beter voor het milieu. Klasse G is rood: de laagste categorie en het minst zuinig.
Wat gaat er veranderen?
Een energielabel aanvragen is tot nu toe simpel (online) en goedkoop. Maar vanaf 1 januari 2021 gaat het dus drastisch veranderen. Dat geldt voor de manier waarop een energielabel wordt bepaald én voor de kosten. Vanaf 1 januari moet je een afspraak maken met een energieadviseur. Hij of zij komt thuis bij je langs en bekijkt je woning: is er goed geïsoleerd, zijn er zonnepanelen enzovoort. Aanbevelingen voor verduurzaming van je woning komen ook op het label te staan. Volgens minister Ollongren wordt het label zo veel nauwkeuriger en betrouwbaarder.
Hoge kosten
Als je voor 1 januari 2021 een energielabel aanvraagt, kost je dit nu nog enkele euro’s. Dit label is 10 jaar geldig, ook als het nieuwe label al van kracht is. Vraag je na 1 januari 2021 een energielabel aan, dan kost dat ca. € 190, dat is fors duurder dan het oude label. De hogere kosten worden met name veroorzaakt door de kosten van een energieadviseur die je huis komt inspecteren.
Is het nodig?
Als je je woning gaat verkopen, is het verplicht om een energielabel te hebben. Als je geen energielabel hebt bij de verkoop, loop je het risico op een boete.
Je hebt dus een energielabel nodig. Maar het nut ervan, daar kun je over discussiëren. De Vereniging Eigen Huis noemde het eerder al een momentopname en weggegooid geld. Maar goed, je zal wel moeten. Maar als je geld wilt besparen, maak je dit jaar nog gebruik van de oude regeling!