Je hebt jouw droomwoning gevonden en de verkoop gebeurt bij inschrijving. Maar wat houdt verkoop bij inschrijving precies in? In deze blog leggen we je alles uit, zodat jij straks een goede strategie hebt om een bod te doen.
Als er veel belangstelling is voor een woning, is de kans groot dat de verkopende partij meerdere biedingen ontvangt. Als de verkoper dit verwacht, kan hij of zij besluiten om de verkoop bij inschrijving uit te voeren. Het komt ook voor dat de verkoper een ‘gewone’ procedure volgt, maar halverwege besluit om over te schakelen op verkoop bij inschrijving. De lopende onderhandelingen met belangstellenden worden dan afgebroken. Vervolgens krijgen alle belangstellenden de kans om een eenmalig bod te doen.
Gelijke kansen
Tijdens een inschrijving onderhandelt de verkoper dus niet met één specifieke geïnteresseerde partij. Met een inschrijving hebben alle partijen gelijke kansen om mee te bieden. Biedingen zijn strikt vertrouwelijk; informatie daarover wordt niet bekend gemaakt. Mogelijke kopers en aankoopmakelaars weten dus niet van elkaar wat er is geboden.
Meer dan het hoogste bod
Je zou denken dat het hoogste bod altijd doorslaggevend is. Maar dit is niet áltijd zo. De hoogte van het bod telt natuurlijk wel mee, maar er zijn meer factoren die de gunfactor bepalen. De opleverdatum kan bijvoorbeeld een rol spelen, omdat de verkoper wacht op de oplevering van zijn of haar nieuwe woning. Je kunt ervoor kiezen om de verkoper hierbij wat ‘schuifruimte’ te geven.
Maar met een paar andere zaken moet je goed oppassen. Het bieden zonder voorbehoud van financiering bijvoorbeeld. Doordat je niet op goedkeuring van geldverstrekkers hoeft te wachten, schiet de verkoop lekker op. Maar als de financiering onverhoopt niet rondkomt, moet de koper wél een boete betalen. Die boete is 10% van de prijs van het huis… Ook het niet laten uitvoeren van een bouwkundige keuring is een risico. Het gevaar bestaat dan dat mogelijke gebreken niet aan het licht komen.
Hoeveel moet ik bieden?
Het blijft lastig hoeveel je moet bieden bij een inschrijving, omdat je niet weet wat de andere partijen doen. Je wilt niet te weinig bieden, maar ook weer niet duizenden euro’s boven de één-na-hoogste bieder zitten. Een aankoopmakelaar kan je hier bij helpen. Hij of zij kan bepalen of de prijs en de kwaliteit van de woning in verhouding zijn. Ook is de aankoopmakelaar bekend met mogelijke problemen van funderingen, bodemverontreiniging of bouwfouten in een bepaalde wijk. Het inschakelen van een aankoopmakelaar geeft je de zekerheid dat je ook echt een droomwoning koopt.
Wanneer is de koop rond?
Als de verkoper jouw bod accepteert, heb jij alle andere bieders buiten spel gezet en kan de koopovereenkomst worden opgemaakt. Als deze is getekend, is de koop voor de verkoper bindend. De koper heeft dan nog drie dagen wettelijke bedenktijd. Nadat de bedenktijd voorbij is, kun je als koper alleen nog onder de koopovereenkomst uit als je rechtsgeldig een beroep doet op een ontbindende voorwaarde.